Tijekom proteklih petnaest mjeseci provedbe projekta Samo ZAŽELI posao, kroz koji je zaposleno 20 gerontodomaćica koje brinu i daju podršku za više od 80 starijih i potrebitih ljudi, kao najveća vrijednost tog posla pokazala se socijalna komponenta – druženje. Starije osobe s područja Kutine, često u izoliranim selima iz okolice, najviše pate od samoće. Imali užu ili širu obitelj, rodbinu ili ne, većina dana svodi im se na društvo sa samim sobom. Mlađi rade, bore se sa svojim životnim problemima i ne mogu pružiti onoliko društvene potpore koliko bi to starijima u obitelji bilo dostatno. Neki ni nemaju obitelj i rodbinu u blizini.

Svaku od starijih osoba veseli pomoć u i oko kuće, zadovoljni su i higijenskim potrepštinama koje kroz projekt Zaželi dobiju na početku svakog mjeseca, za starije u izoliranim mjestima bez javnog prijevoza od nepresušne je važnosti doprema namirnica, lijekova, vožnja do liječnika, banke,…no ipak svi na prvo mjesto stavljaju društvo svojih gerontodomaćica. Koja riječ, razgovor koji liječi osjećaj usamljenosti i slušanja svojih misli u tišini.

Situacija s izolacijom zbog koronavirusa dodatno im je otežala život iako su i kroz to vrijeme gerontodomaćice redovito zvale svoje korisnike pa nije prošao dan da ih se netko nije sjetio i razbio im tišinu samoće zvonom telefona.

Kratki razgovor starijima može biti događaj dana koji im je uljepšao život. Zato, ako i ne možete naći vremena za posjet starijem članu obitelji, znancu ili susjedu-nazovite ga! Nekoga ćete učiniti sretnijim, a sebe ispunjenom i zadovoljnom osobom.